Ropa Brent sa naďalej obchoduje okolo 80 na pozadí rastúcich zásob v USA

Ropa Brent sa naďalej obchoduje okolo 80 na pozadí rastúcich zásob v USA

V stredajšej obchodnej seanse zostali ceny ropy stabilné, keďže účastníci trhu zostali bez jasného smerovania. Katalyzátorom tohto vývoja cien ropy je nárast zásob ropy v USA. K tomu sa pridáva aj Čína, ktorá opäť otvára svoju ekonomiku, a potom tu máme na krku globálnu ekonomickú neistotu.

V dôsledku týchto zmiešaných signálov sa cena ropy Brent naďalej menila na pozitívnu a negatívnu. Pri poslednej kontrole futures na ropu Brent vzrástli o 43 centov, čo predstavuje 0,5 %. Na druhej strane WTI si tiež pripísala 25 centov, čo predstavuje 0,3 %. Stručne povedané, futures na ropu Brent sa obchodovali za 80,53 USD, zatiaľ čo cena futures na WTI bola 75,37 USD.

Počas pondelkovej aj utorkovej obchodnej seansy si oba kontrakty pripísali malý zisk a odrazili sa od dna po výraznom výpredaji počas prvých dní roka 2023.

Zásoby ropy v USA sa zvýšili

Pri kontrole 6. januára 2023 došlo k nárastu zásob ropy v USA o 14,9 mil. barelov. A zároveň došlo k nárastu zásob destilátov o 1,1 mil. barelov.

Podľa analytikov sa očakával pokles zásob ropy, ale zdá sa, že údaje hovoria o opaku.

Ďalšou vecou, ktorá znepokojuje účastníkov trhu, je perspektíva vyšších úrokových sadzieb a vysokej inflácie. Ak by v roku 2023 skutočne došlo k recesii, bola by to zlá správa pre trh s ropou na celom svete.

Ak by však údaje o inflácii z USA boli uspokojivé, posunulo by to dolár nadol, čo by v konečnom dôsledku podporilo dopyt po rope v USA a ďalších krajinách.

Zatiaľ sa ceny napriek nárastu zásob v USA a rečiam o možnej recesii nepohli nižšie. Dôvodom je nádej, že úplné otvorenie čínskej ekonomiky opäť podporí rast dopytu. Čína je totiž druhou najväčšou krajinou z hľadiska spotreby ropy.

Author

  • Sandra Summers

    Sandra je naším najnovším prírastkom do tímu profesionálnych obchodníkov na onlineobchodovanie.sk. Sandra sa už 6 rokov venuje obchodovaniu, zaoberá sa kryptomenami, blockchainom a arbitrážnymi príležitosťami, a preto je kľúčom k tomu, aby sme našich používateľov informovali o najnovších inováciách a trendoch, čo určite pomôže každému urobiť to najlepšie rozhodnutie vo svete obchodovania. Keď sa práve hlboko neponára do čísel, baví ju horolezectvo a dlhé prechádzky po Prahe, kde žije.

Scroll to Top