Aktualizované 17 októbra, 2023 o 11:58 am

USD/JPY končí týždeň pozitívne na úrovni 145,36

USD/JPY zostane v nasledujúcich 6 mesiacoch nad úrovňou 145,00 - Rabobank

Napriek strate posledných dvoch dní (piatok a štvrtok) v červenej farbe sa páru USD/JPY podarilo uzavrieť týždeň v zelenej farbe. Na konci piatkovej seansy sa cena páru dolár/jen nachádzala na úrovni 145,36, čo je viac ako otváracia cena 144,91.

JPY získal voči USD z väčšej časti prevahu, čo poukazuje na silu japonského jenu počas tohto týždňa. Na druhej strane index DXY zaznamenal mierne straty v blízkosti úrovne 103,60.

Ak sa pozrieme na fundamentálnu stránku, júlový údaj o indexe spotrebiteľských cien z Japonska dosiahol 3,3 % na medziročnej báze. Táto hodnota bola vyššia, ako bola prognóza stanovená trhovými aktérmi na úrovni 2,5 %, a naznačovala skokový nárast inflácie. Hráči na markete tento skok neočakávali, a tak boli zaskočení. Preto ak sa pozrieme na devízový trh, je zrejmé, že JPY čerpal svoju silu z údajov CPI.

Čínske hospodárske problémy favorizujú zelenú bankovku

Nemôžeme však prehliadať krehkú japonskú ekonomiku a skutočnosť, že nedávne čítanie inflácie nie je v súlade s politikou BoJ. Predstavitelia BOJ navyše naďalej zastávajú opatrný postoj, keďže sa snažia pozrieť na zdravie čínskeho oživenia. BOJ sa zatiaľ snaží zdržať akýchkoľvek zmien vo svojom dlhodobom akomodačnom prístupe.

Na druhej strane, nedávne finančné problémy v Číne prospievajú zelenej bankovke. Najmä nedávne požiadanie spoločnosti EverGrande o ochranu pred bankrotom zasadilo čínskemu hospodárskemu oživeniu veľkú ranu. Takže keď hovoríme, že USD má voči svojim súperom navrch, nie je to bezdôvodné.

Ďalším faktorom, ktorý je pre zelenú bankovku pozitívny, je zápisnica zo zasadnutia FOMC, ktorá zdôrazňuje, že vysoká úroková sadzba tu zostane a v najbližšom čase sa nikam neposunie.

Ak sa teraz pozrieme na denný kurz USD/JPY, zaujatosť je neutrálna až medvedia. V podstate väčšina trendových indikátorov, ako sú MACD a RSI, vykazuje známky slabnúcej dynamiky.

Author

  • Sandra Summers

    Sandra je naším najnovším prírastkom do tímu profesionálnych obchodníkov na onlineobchodovanie.sk. Sandra sa už 6 rokov venuje obchodovaniu, zaoberá sa kryptomenami, blockchainom a arbitrážnymi príležitosťami, a preto je kľúčom k tomu, aby sme našich používateľov informovali o najnovších inováciách a trendoch, čo určite pomôže každému urobiť to najlepšie rozhodnutie vo svete obchodovania. Keď sa práve hlboko neponára do čísel, baví ju horolezectvo a dlhé prechádzky po Prahe, kde žije.

Scroll to Top